Foto van bekertje frisdrank op veerboot Dover-Duinkerken

Bekertje frisdrank op veerboot Dover-Duinkerken

Fotografische visie en werkwijze

Mijn wortels liggen in het picturalisme, het ‘impressionisme in de fotografie’. Mijn foto’s schilderen het alledaagse, zoals een dichter alledaagse woorden gebruikt en tegelijk daarboven uitstijgt. Mijn fotografie is voor mijzelf een zoektocht naar schoonheid en geschiedenis in het alledaagse.

Qua werkwijze ben ik een ‘clean photographer’: ik zet niets in scene, schiet vrijwel altijd zonder filters of speciale lenzen en bij de nabewerking wis ik niets, verplaats ik niets en voeg ik niets toe (ik bezít zelfs niet eens Photoshop, dat oer-manipulatiemiddel daarvoor).
Wel doe ik bij de fotobewerking alles om de essentie van een beeld naar boven te halen, ofwel de reden waarom ik op die cameraknop drukte. Dus snijd ik bij, werk ik aan contrasten, scherpte, belichting en kleurenpalet. Maar niet op een andere schaal dan toen ik nog in de doka mijn zwartwit-foto’s afdrukte. Mijn motto in elke fase is create by exclusion: verwijder zo veel mogelijk dat wat afleidt van de essentie.