Verbijsterende detaillering in foto Trump-inauguratie

De marketeers weten het: megapixels sell. Hoe meer megapixels hoe beter de foto, is de (on)uitgesproken suggestie. Grote onzin natuurlijk, want de sensorresolutie is maar één (en zeker niet de belangrijkste) van de factoren die de technische fotokwaliteit bepalen. Neem alleen al de lens: die geeft het beeld door aan de sensor, en zoals gewoonlijk geldt hier ‘zooi in = zooi uit’ :). Of neem het dynamisch bereik van je camera, dat heel sterk bepaalt hoeveel nuances er zitten in je lichte en donkere partijen. Zijn al die andere factoren in orde: ok, dan pas begint de resolutie een rol te spelen. Maar toch ….

Toch sta ik versteld over de technologische kwaliteit van deze gigapixel foto van de inhuldiging van Donald Trump:
Deel van de CNN-foto

Dus wie zelf wil tellen hoeveel aanwezigen er werkelijk waren :), kijk eens op:
edition.cnn.com/interactive/2017/01/politics/trump-inauguration-gigapixel/

Goed, de mensen met regenjassen op deze schermafdruk zijn niet al te scherp. MAAR ze kunnen zichzelf ongetwijfeld herkennen. EN ze staan honderden meters verderop EN er is niet eens op scherpgesteld!!!:

Detail panoramafoto Trump

Deze mensen zijn nog herkenbaar, ondanks dat ze honderden meters verderop staan.

En hier zie je een klein stukje van een schermafdruk van de totale panoramafoto (de mensen hierboven staan rechts, achter het water):

Foto menigte bij inauguratie Donald Trump

Dit is een schermafdruk van een stukje van de totale panoramafoto.

Zou ik zo’n camera willen hebben? Beslist :). En voor mij vooral om deze reden: in de postproductie van een foto vallen mij heel vaak details op, die me bij het maken van de foto ontgaan zijn. Details die soms een eigen foto ‘verdienen’. Met zo’n camera zou een range aan nieuwe mogelijkheden zich aandienen.

Puur om nog even dit technologische hoogstandje te tonen: vinden jullie niet dat Obama’s schoenen héél netjes gepoetst zijn?
Obama? Uh…. waar….? O ja, daar:

Foto inhuldiging Trump

De beste zitplaatsen 🙂

Ja, daar:

Foto Obama tijdens inhuldiging Trump

Obama op de CNN-foto.

En dáár zijn de schoenen:

Foto van de schoenen van Obama

Voorbeeld van de gigantische detaillering

Kortom, als evenementenfotograaf zou ik het wel weten: je neemt 1 foto van een festival of volgepakt stadion en verkoopt de afgeleide foto’s per stuk, sorry: per persoon 🙂 Of als zoekplaatje natuurlijk.

Wie weet nog andere (serieuzere) toepassingen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *